SZOBŚ 2015/2016
SZOBŚ - MARZEC
Podczas marcowego, sobotniego spotkania gimnazjaliści zajmowali się oznaczaniem kwasowości miareczkowej kapusty lub ogórków kiszonych. Przyniesione z domu lub zakupione w sklepie ogórki badali również pod kątem prawidłowego przebiegu fermentacji mlekowej. Podczas krótkiej prelekcji uczniowie poznali rolę bakterii homofermentatywnych i heterofermentatywnych. To kolejne interesujące zajęcia Szkolnego Ośrodka Badania Środowiska, które pomagają uczniom w zdobywaniu pozaprogramowej wiedzy. Zapraszamy do galerii.
SZOBŚ - LISTOPAD
28 listopada 2015r. odbyły się kolejne zajęcia Szkolnego Ośrodka Badania Środowiska prowadzone przez p. Annę Domaradzką-Bocian i p. Krystynę Rapacz. Tym razem zadaniem było powtórzenie ćwiczeń badających zafałszowania kawy kawą zbożową z użyciem nowych odczynników. Wyniki były dokładniejsze. W tych samych próbkach, w których wcześniej nie wykryto kawy zbożowej, tym razem stwierdzono jej obecność.
Uczniowie badali również wpływ wyglądu naczynia na ocenę smaku kawy. Tę samą kawę podano w trzech różnych naczyniach (eleganckiej filiżance, kubku z niebieskiego szkła oraz kubku w tęczowe paski). Ochotnicy, nie znając problemu badawczego, zostali poproszeni o ocenę smaku kawy. Opinie były zaskakująco różnicujące smak naparu. W ocenie testerów zdecydowanie najlepsza była kawa z ładnego tęczowego kubka, a najmniej smakowała kawa z kubka z niebieskiego szkła.
Zbadaliśmy również stosunek ceny kawy do oceny jej jakości przez testerów. Trzy kawy o różnej cenie (najtańsza, droższa i najdroższa z przyniesionych na zajęcia) zostały poddane ocenie. Testerzy mieli wskazać najlepszą kawę z trzech próbek badawczych. Najbardziej smakowała kawa plasująca się w środku stawki cenowej. Jedynie pani Krystyna Rapacz wykazała się znawstwem kawy i jej ocena pokrywała się z ceną.
FAŁSZOWANIE KAWY (SPRAWDZAMY PRODUCENTÓW)
17 października 2015r. odbyły się czterogodzinne zajęcia Szkolnego Ośrodka Badania Środowiska prowadzonego przez p. Krystynę Rapacz i p. Annę Domaradzką-Bocian. Było to już drugie spotkanie w tym roku szkolnym, który poświęcony będzie badaniom składu i skażenia żywności oraz pogłębianiu wiedzy na temat odżywiania.
Pierwsza część zajęć to wykład na temat składu kawy, wpływu sposobu jej parzenia na właściwości oraz pozytywnych i negatywnych efektów jej picia. Jak wskazują badania naukowe, wbrew stereotypowym opiniom zalety picia kawy przeważają nad wadami.
Druga część zajęć poświęcona była praktycznemu badaniu kawy pod kątem ewentualnych zafałszowań jej przez producentów. Kawa mielona bywa fałszowana kawą zbożową, domieszki te można wykryć, badając obecność skrobi i cykorii. Niestety w niektórych próbkach poddanych analizie wykryto kawę zbożową. Więcej zdjęć z SZOBŚ 10.2015 w galerii.