Aktualności

ŚNIADANIE DAJE MOC

Przez tydzień był w grudniu w EKOLI prowadzony projekt dotyczący promowania zdrowego stylu życia, w szczególności zdrowego odżywiania. Jego cel to uzyskanie odpowiedzi na pytania – czy sposób odżywiania ma wpływ na długość życia człowieka, czy klimat i warunki, w jakich człowiek żyje, determinują sposób odżywiania. 

W ramach projektu uczniowie podczas przerw prezentowali kraje, które charakteryzują się najdłuższą średnią długością życia (Islandia, Andora, Finlandia, Szwecja i Singapur). Prezentacje obejmowały dietę mieszkańców w kontekście warunków klimatycznych, w jakich żyją. Diety okazały się czasem bardzo zaskakujące i bardzo się od siebie różniły lub były do siebie podobne w zależności od szerokości geograficznej. 

Na lekcje ekologii w klasach 4-6 szkoły podstawowej oraz zajęcia w klasie 2 zaproszeni zostali uczniowie klas IB2 Polina, Bella, Ania i Hlib, którzy opowiedzieli o nowych trendach w żywieniu i zdrowym trybie życia. W czasie swoich godzin wychowawczych w auli z prezentacją zapoznali się uczniowie klas siódmych i gimnazjalnych, dodatkową atrakcją była degustacja zdrowych produktów śniadaniowych przygotowanych przez uczniów klasy IB1: Olgę, Laurę i Karolinę. 

Podsumowaniem projektu było 16 grudnia wspólne śniadanie. „Jem lokalnie i sezonowo” to hasło przewodnie tegorocznego śniadania. Uczniowie mieli za zadanie przygotować posiłek złożony wyłącznie z produktów pochodzących z naszego rejony Europy i charakterystycznych dla naszego klimatu. Efekty były naprawdę wspaniałe! Jakość zaproponowanych przez uczniów śniadań przeszła wszelkie oczekiwania. Nie można było właściwie wybrać zwycięskiej drużyny i dlatego sędziowie - pani Jolanta Węglowska, pani Joanna Lejza i pani Krystyna Rapacz - wyróżnili trzy drużyny wyłącznie na podstawie szczególnie ładnej prezentacji. Dzieci z klas 1-3 szkoły podstawowej zrobiły śniadania w swoich klasach, wykorzystano dużo rodzimych warzyw i produktów lokalnych.

ZDJĘCIA

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z tego serwisu, oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies Więcej informacji